Työ

Työttömyyden hoito maksaa vuosittain 4-6 miljardia euroa maksajista ja laskentatavasta riippuen. Tukien saajia valvotaan ja seurataan niin, että he eivät vain missään tapauksessa tee työtä – muuten tuki poistetaan, sillä työttömän tärkein tehtävä on hakea työtä.

Työllistämismalleja on Suomessa ja maailmalla verrattain vähän siihen nähden, että hyvät ja toimivat mallit olisivat miljardien eurojen arvoisia. Tämän hetkiset käytössä olevat mallit ja kokeilut ovat tähän asti toimineet ja toimivat vain niin kauan kuin niihin on löytynyt ja löytyy tukia. Työllistämismalleista tärkein on yritysten suorittama rekrytointi, joka tapahtuu yleensä silloin kun yritys kasvaa tulorahoituksella, kun yritys ottaa riskin laajentamiseen, tai yritys palkkaa yhteiskunnan avustuksilla tilapäistä työvoimaa.

Työtä voidaan kuitenkin organisoida ilman Työministeriön rahoitusta ja myötävaikutusta, sillä Suomen työllisyys ja kilpailukyky on hoidettava ihmisten ja yritysten tahdonvoimalla ja taidolla. Työn organisoinnissa tarvitaan enemmän tahtoa, älyä ja taitoa, kuin silkkaa rahaa.

Osalto

In Action™ on luonut Osalto-työllistämismallin, joka on yleishyödyllinen ja epäpoliittinen työllistämismekanismi kunnille, kaupungeille ja valtioille. Sen avulla organisoidaan työttömät ammattilaiset tyhjillään oleviin toimitiloihin. Tyhjät toimisto-, tuotanto- ja varastotilat ovat kasvava ongelma niiden omistajille (valtio, kaupungit, kunnat, yksityiset yritykset) ympäri Suomea: tyhjillään seisoo mm. entisiä ICT-alan toimitaloja, virastotaloja ja TE-keskuksia, jotka odottavat toimijoita ja uutta tekemistä.

Työttömät ammattilaiset saavat tulla Osalto-toimitiloihin tekemään töitä ja toteuttamaan omaa erityisosaamistaan menettämättä korvauksiaan. He saavat pitää korvaukset siihen asti, kunnes ovat saaneet oman projektinsa tai yhteistyön muiden kanssa siihen pisteeseen, että he voivat perustaa oman yrityksen tai toiminimen. Osalto-tiloihin voi tulla omien ideoiden ja projektien kanssa, siellä voi verkottua ja luoda uusia yhteisiä hankkeita. Malli uudistaa täysin vallitsevan startup-kulttuurin.

Wikimploi-framework-Case-Isabelle-From-start-up-through-Wikimploi-to-stock-market-JRi

Esimerkki startup-yrittäjästä, joka etenee pienestä alusta useaan uuteen startupiin ja myös pörssiin. Esimerkissä Isabelle yhdistää ICT-alaa ja journalismia ja työllistää 400 Osalto-yhteisön jäsentä.

Osalto-yhteisössä voi osallistua suuriin yhteiskunnallisiin projekteihin (Grand Projects), joihin rahoitus haetaan sijoittajilta, julkisilta rahoitustoimijoilta, EU:lta tai muilta kansainvälisiltä järjestöiltä, jopa filantrooppisilta lahjoittajilta. Grand Projectsit ovat laaja-alaisia toimialoja uudistavia hankkeita, jotka tuovat eri yhteiskunnan aloille ja toiminnoille abstraktiohypyn. Kaikki työ tehdään eettisesti ja taloudellisesti paremmin. Esimerkkejä suurista yhteiskunnallisista projekteista: paikallistalous, energiantuotanto, (paikallis)hallinto, logistiikka, media ja journalismi, uudet kaupungit.

Osalto Case Karkkila

In Action -tiimi sovelsi Osalto-mallia Karkkilaan. Siinä on mallia pääluokittain sovellettu  Karkkilan ominaislaatuun, jota luonnehtii hyvä sijainti, valimo- ja metalliteollisuus, vahva musiikki- ja taidekulttuuri, suurpääkaupungin ja pienen luontokeskeisen kaupungin potentiaali.

Karkkilalla on mahdollisuus kutsua mukaan Osalto-yhteistyöhön Porin ja Lohjan kaupungit, sillä valimo yhdistää Porin ja Karkkilan, ja Lohjakin tarvitsee uutta työtä. Yhdessä ne voisivat mobilisoida Työministeriön ja Ely-keskuksen resursoimaan kehitystyötä aina pilottihankkeeseen asti. Karkkilaan laadittiin myös nuorten kesätyösuunnitelma, jolla noin 50 nuorta työllistyisi koko kesäksi.

Osalto-mallia on esitelty Karkkilan kaupunginjohdolle mietittäväksi yhdeksi lisäksi organisoida uutta työtä. Karkkilan osalta malli on vain paperilla, sitä ei ole vielä kaupungissa toteutettu.

 

Osalto-mekanismi (aikaisemmin nimellä Wikimploi) on kehitetty Karkkilassa elokuussa 2012. Siitä uutisoitiin Kalevan Alakerrassa 22.11.2012:

  • Juhani Risku:

 _____________________:____________________

 

Outi Alapekkala and Juhani Risku are working for the youth and humanity, in english, in french. innovation like game, camera movie, film are in action in social and societal solutions to iphone, android, windows and ICT. mikä on kuinka innovaatio

Mainokset

.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s