Kesätyö

In Action -tiimin Osalto-malli (ennen nimellä Wikimploi) organisoi kesätyötä tehokkaasti ja nopeasti. Ajatuksena on, että lukiolaiset ja nuoret ovat itse aktiivisia, ja luovat kesätyöpaikat yhdessä yrittäjien, kunnan ja kotitalouksien kanssa.

Koululaisten kesätyön organisointi alkaa jo keväällä maaliskuussa, josta eteenpäin kaupungin(osan) nuoret suunnittelevat kesäksi kokonaisuuden, joka koostuu yrittäjille tehtävistä töistä, kotitalouksien piha-, puutarha- ja kotitöistä, matkailijoille ja kaupungille tarjottavista palveluista. Alla esimerkkejä Karkkilasta:

15_Kesätyö-Karkkila-ranskalainen-tori-In-Action-JRi-OAp  15_Kesätyö-Karkkila-piha-puutaha-kotiapu-In-Action-JRi-OAp  15_Kesätyö-Karkkila-yritysten-some-web-In-Action-JRi-OAp   15_Kesätyö-Karkkila-Mini-Lasten-tehdas-In-Action-JRi-OAp   15_Kesätyö-Karkkila-markettipyorakierros-A5-In-Action-JRi-OAp  15_Kesätyö-Karkkila-markettipyorakierros-prosessi-A4-In-Action-JRi-OAp

Yhteinen peruspiste, josta työn voi tilata

Karkkilan kesätyön esimerkissä torille rakennettava kahvila toimintoineen on tapaamispiste, josta opiskelijat lähtevät töihin, saapuvat päivän päätteeksi tapaamaan toisiaan. Peruspiste on myös yhden osoitteen fyysinen paikka, josta työtä voi tilata ja neuvotella työn suoritustavoista. Samalla peruspiste on nuorten ylläpitämä kahvila, jossa kaupunkilaiset voivat kohdata joka päivä, ei vain tiistain iltatorin ja perjantain toripäivän aikana (Karkkilan tapauksessa). Ranskalainen kadunkulma (ks. yllä) saadaan aikaan helposti, kun kahden merikontin selustama kahvila pöytineen ja petankkikenttineen rakennetaan nuorisopajan ja yritysten kanssa. Kaupunki pystyy myöntämään kaikki luvat alle viikossa.

Kesätyön organisointiin tarvitaan koulun ja kotien apua. Yritykset innostuvat mukaan, kun heille tarjotaan konkreettisia visiointi-, kehitys-, suunnittelu- ja työpalveluja. Aktiivisimmat yritykset ovatkin heti mukana, sillä he haluavat nuorten näkemyksiä ja intoa kehittämään yrityksestä paremman.

Kodeissa ja kaupungilla on lukuisia ammattilaisia, jotka voivat ja haluavat toimia mentoreina. Heidän ammatillisella panoksella lukiolaisten ote on uskottava. Tätä voisi kutsua mini-oppisopimusmalliksi, joka vaatii vielä kehitystä.

_____________________:____________________

 

Outi Alapekkala and Juhani Risku are working for the youth and humanity, in english, in french. innovation like game, camera movie, film are in action in social and societal solutions to iphone, android, windows and ICT. mikä on kuinka innovaatio

Mainokset