Kirkko keskellä kaupunkia

Yhteiskunnallisen innovaation startup In Action on muotoillut kirkolle sopivia aktiviteetteja, joita muut toimijat eivät joko pysty tai ehdi toteuttaa. Tällaisia ovat mm. miesten toiminta, olemassaolosta keskustelu, käsityö- ja taideharrastuksen edistäminen, globaalin vaihdannan mahdollistaminen ja työn organisointi. Koska konseptit ovat systeemisiä kokonaisratkaisuja, eivätkä ”iPhone-applikaatioita”, edellyttävät ne suunnittelua, organisoitumista, johtamista ja ammattimaista toteuttamista. Kokeilut ja älypuhelinsovellukset ovat toki osa prosessia, joita toteutetaan satamäärin.

Ehdotukset ovat jo aiemmin koeteltuja, sillä niiden mukaan In Action on ollut mukana toteuttamassa yhden kivikappelin, useita taiteen ja käsi- ja taideteollisuuden tapahtumia, työn organisointia, työntekoa matkailun ohessa, ja syvällisten keskustelujen tilaisuuksia. Ehdotusten tavoite on asetettu niin korkealle, että jokainen seurakuntalainen tarvitaan mukaan, ellei peräti niin, että tuhansien uusien on liityttävä joukkoomme. Katsomme, että tavoitteenasetannassa kirkolla edes taivas ei ole rajana, joten sen mukaan kukin visio ja pyrkimys voidaan kertoa aina sadalla tai tuhannella, joskus jopa miljoonalla.

Kirkko keskellä kaupunkia -ehdotukset liittyvät  luther-plushelsinki-kirkko-2016tilaisuuteen Helsingissä tiistaina 11.10.2016 Agricolan kirkossa, Helsingissä.

Kirkko on kaupungin parhaalla paikalla

Kirkko on yhteinen ja kokoava yhteisö, joka on ymmärrettävämpi kuin muu ympäröivä yhteiskunta. Kirkko on lähempänä ihmistä kuin naapuri, politiikka ja valtio. Kirkko on ensimmäinen, kun annetaan, jaetaan ja kohdataan, viimeisenä tukena, kun muut ovat lähteneet. Ja kirkko on aina keskellä kaupunkia.

Kirkko on mitä yhteiskunnallisin instituutio ja toimija, joka samalla yhdistää ihmisiä yli poliittisten rajojen, yhteiskuntaluokkien ja intressiryhmien. Kirkolla on filosofia, usko ja luottamus, joihin vetoavat myös maailman suurimmat brändit, pörssikauppa ja normaali kaupankäynti. Jokaisen ihmisen on uskottava itseensä, sanovat kasvattajat. Ystävän yksi pääkriteerioista on, että hän on luotettava ihminen. Filosofiaa pidetään sivistyksen alkujuurena, vaikka filosofeista ei olla kuultu nyt, kun maailman tila ja talous ovat huonossa kunnossa.

Kirkko on ihmisen intressien ytimessä, mutta sen seurakuntien jäsenet ovat merkillepantavan passiivisia. Tavallisena sunnuntaina jumalanpalvelukeen saapuu alle prosentti seurakuntalaisista. Jäsenmäärät ovat laskussa, protestanttisista kirkoista eroaa vuosittain noin 1,5 prosenttia jäsenistä.

Kirkolla on tehtävä kaupungissa

Jos Helsingin seurakuntien jalkapallojoukkue pärjäisi erityisen hyvin Veikkausliigassa tai Eurocupissa, olisivat Helsingin stadionit aivan liian pieniä 350 000 fanin rynnätessä paikalle. Jos Helsingin seurakuntien kaupunkistrategia sisältäisi jokaisen ihmisen aktivoinnin, kaikki 350 000 jäsentä löytäisi tekemistä ja toimintaa kirkkopihoilla ja vapaana olevissa kokoontumistiloissa.

Kun kirkon yhteiskunnallisen osallistumisen tavoite asetetaan riittävän korkealle, suuri osa seurakuntalaisista tulee sitä mahdollistamaan. Jos päätetään tehdä linnunpönttöjä, niitä tehdään. Jos päätetään rakentaa sata skiittaa, kolme kivikappelia ja kymmenen käsityöläiskirkkopihaa, työhön ryhdytään. Onneksi linnunpönttöjä on jo lähes miljoona, joten kirkkokansa pääsee rakentamaan ihmisille.

Kirkon kaupunkistrategia sopivilla toiminnallisilla haasteilla edistäisi Helsingin kaupunkisuunnittelua. Alla In Actionin ehdotuksia Luther Plus -hankkeseen. Niissä on tavoite niin korkealla, että 350 000 seurakuntalaisen painoarvoa ja osallistumista tarvitaan. Ehdotukset ovat yhdistelmä kaupunkisuunnittelun ja kirkon sisällön mahdollisuuksista.

0-kirkko-keskella-kaupunkia-kansi-alapekkala-risku-luther-plus1   1-kirkko-keskella-kaupunkia-miestyo-alapekkala-risku-luther-plus1   2-kirkko-keskella-kaupunkia-kirkkopiha-taidepiha-alapekkala-risku-luther-plus1   3-kirkko-keskella-kaupunkia-air-actor-in-residence-alapekkala-risku-luther-plus1   4-kirkko-keskella-kaupunkia-universum-keskustelut-alapekkala-risku-luther-plus1   5-kirkko-keskella-kaupunkia-tyon-luominen-job-creation-alapekkala-risku-luther-plus1

Lataa In Actionin Kirkko keskellä kaupunkia -sarja (PDF 1,6 Mb).

Mainokset